Türk yatırımcının gözü yabancının konutunda

Türklerin yurtdışında konut alma eğilimi arttı. Artık 150 bin doları olan beyaz yakalıların bile bu alana yöneldiğini belirten sektör temsilcileri, yatırımda ilk üçte Yunanistan, İngiltere ve Miami'nin yer aldığını söylüyor.

Döviz bazlı kira getirisi, yüzde 25 kira sınırı, vizesiz serbest dolaşım hakkı, deprem korkusu ve eğitim konuları yatırımcıları yabancı ülkelerde gayrimenkul alımlarına yönlendiriyor. Özellikle Yunanistan, İngiltere ve ABD Miami, bu trendde öne çıkan lokasyonlar. Gayrimenkul yatırımlarında kira bazlı gelir elde etme fırsatı sunan bu yerler, Türk vatandaşlarının da ilgisini çekmeye başladı. Vesta Global Kurucu Ortağı Armağan Akyüz, "Türklerin yurtdışında yatırım yapma talebi eski zamanlardan beri vardı ancak son birkaç yılda Türkiye'deki konut fiyatlarındaki artış, kira sınırlamaları, vize kısıtlamaları sebebiyle taleplerde yüzde 100'ü aşkın bir artış var" diye konuştu.

YUNANİSTAN'DA MALİKANE

Rus turistlerin, Türkiye'deki yüksek enflasyon ve maliyetlerden kaçınmak için Dubai gibi alternatif destinasyonlara yöneldiğini belirten Akyüz, Güney bölgelerinde fiyat artışlarının endişe verici boyutlara ulaştığını dile getirdi. Türkiye'deki fiyatların Yunanistan'daki malikane fiyatlarıyla kıyaslandığında oldukça yüksek olduğunu söyleyen Akyüz, yazlık olarak Yunanistan'ı tercih eden kişi sayısının arttığını belirtti. Akyüz, "Girit ve Atina'ya yakın adalarda uygun fiyatlı ve cazip projeler bulunuyor. İngiltere'de de özellikle 2'nci ve 3'üncü bölgelerde bahçeli evler daha uygun fiyatlarla satılıyor" dedi. Eskiden sadece milyon dolarları olan büyük holding sahiplerinin yurtdışında gayrimenkul yatırımlarına ilgi gösterdiğini belirten Armağan Akyüz, "Şimdi 150 bin doları olan beyaz yakalılar da bu yatırımlarla ilgileniyor" dedi.

KÜRESEL TALEP TIRMANIŞTA

Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan da "Bugün Amerikalılar bile Avrupa'da oturum izni almanın yollarını araştırıyor. Hatta Asya'dan Çin, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerin vatandaşları da Batı'ya geçmek istiyor. Dolayısıyla bu durum konutta küresel talebi tırmandırıyor. Türkiye de bu süreçte ilgi çeken gözde ülkeler arasında. Çünkü Türk vatandaşlığı, bazı ülkeler için son derece kıymetli" diye konuştu.

Vesta Global Kurucu Ortakları Teuta Narazan ve Veli Armağan Akyüz

Yatırımcılar; Türkiye'de yüksek fiyata yazlık almak yerine tercihini Yunanistan'da malikaneden yana kullanıyor.

GRİ ALANLARA KARŞI ÖNLEM ALIN

Akyüz, yatırımcının dikkat etmesi gereken notları şöyle sıraladı: "Yurtdışından gayrimenkul alırken yatırımcının faturaları, sözleşmeleri mutlaka okuması ve anlaması gerekiyor. Yatırım için kullanılan paranın resmi bir kaynaktan gönderilmiş olması ve her adımın noterden imzalı vekaletname ile belirlenmesi önemli. İnsanların bu konularda suistimale karşı kendilerini eğitmeleri gerekiyor."

AB ÜLKELERİ ÇALIŞMA HAKKI TANIYOR

Yatırımcıların yoğun talep gösterdiği ülkelerin koşulları farklılık gösteriyor. Yunanistan Golden Visa programı, 500 bin euro veya 250 bin euro'luk gayrimenkul yatırımı ile 5 yıl geçerli oturma izni sağlıyor. Portekiz Golden Visa programı da 250 bin euro kültürel miras projelerine hibe veya 500 bin euro fon yatırımı seçenekleri sunarken, İspanya'da ise 500 bin euro gayrimenkul yatırımı gerektiriyor. Malta Golden Visa programı da 300 bin euro değerinde mülk satın almak ve 70 bin euro hibe veya yıllık 10 bin euro değerinde kira kontratı, 100 bin euro hibe ile daimi oturma izni sağlıyor. Hibe yatırımlarında ödenen tutar ise 5 yıl sonra iade ediliyor. Programdan faydalanan aileler ve yatırımcılar, bir yandan gayrimenkul yatırımlarından euro bazlı kira elde edebilirken, diğer yandan da AB ülkelerinde ticaret yapma ve çalışma hakkına da sahip olabiliyor.

- ARZU KURUM


Haberin tamamına ulaşmak için Akşam Gazetesi websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Property
News & Insight

Subscribe for bi-weekly updates.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.