Gayrimenkul yatırımcısı gözünü yurtdışına dikti

Türkiye’deki birçok gayrimenkul yatırımcısı son dönemde gözünü yurtdışına dikti. Hızla artan fiyatlar, kiralara getirilen sınırlama ve vize alma konusunda yaşanan sorunlar yurtdışı alternatifini öne çıkaran etkenler oldu. Sektör temsilcilerine göre geçmiş yıllarda üst gelir grubunun radarında olan yurtdışı alımları artık tabana yayıldı. Orta üst gelir grubundaki beyaz yakalılar ya da KOBİ’ler de artık yurtdışından ev almayı planlıyor.

Yurtdışı yatırımları konusunda danışmanlık hizmeti veren Vesta Global’in Kurucu Ortağı Teuta Narazan, son dönemde Türk yatırımcılar için Yunanistan, İngiltere ve ABD Miami’nin öne çıkan lokasyonlar olduğunu söyledi. Türk yatırımcıların yurtdışına ilgisinin arttığını ve bu trendin dünyada da benzer şekillerde gözlendiğini belirten Narazan, “Bazı yatırımcılar için gayrimenkul yatırımı, bazıları için oturma izni, vizesiz serbest dolaşım hakkı ve deprem korkusu gibi faktörler önemli olsa da, genel eğilim yurtdışında yatırım yapma yönünde.bazında kira geliri elde etmek birçok kişiye cazip gelirken, çocuğunun eğitimi için alım yapanlar da var” diye konuştu.

ŞARTLAR NASIL?

Peki hangi şartlarda oturum ve çalışma izni alınıyor? Teuta Narazan bu soruyu şöyle yanıtladı:

* “Yunanistan Golden Visa programı 500 bin veya 250 bin Euro'luk gayrimenkul yatırımı ile 5 yıl geçerli oturma izni sağlıyor.

* Portekiz Golden Visa programı da 250 bin Euro kültürel miras projelerine hibe veya 500 bin Euro fon yatırımı seçenekleri sunuyor.

* İspanya Golden Visa programı 500 bin Euro yatırımı gerektiriyor.

* Malta Golden Visa programı 300 bin Euro değerinde mülk satın almak ve 70 bin Euro hibe veya yıllık 10 bin Euro değerinde kira kontratı ve 100 bin Euro hibe ile daimi oturma izni sağlıyor. Hibe yatırımlarında ödenen tutar ise 5 yıl sonra iade ediliyor.

* Amerika EB-5 Vizesi ise bir yatırımcı vize programı. Program, 800 bin dolarlık doğrudan EB-5 yatırımını içeriyor ve 5 yıl sonra toplam yatırımın iadesini sağlıyor. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışma ve ikamet izni, 5 yıl sonra kalıcı GreenCard ve ABD vatandaşlığı imkânı sunuyor. Başvuru işlemleri 50 bin dolar, hukuki işlemler 10 ile 20 bin dolar arasında değişiklik gösteriyor.

* Karayip Adaları, hızlı bir şekilde vatandaşlık ve pasaport hakkı sağlayan programlar sunuyor. Başvuru süreci genellikle 3-4 ay sürüyor. Programlar genellikle 100 bin dolardan başlayan iade garantili devlet fonlarını içeriyor.”

EGE’DE YAZLIK FİYATINA YUNANİSTAN’DA MALİKÂNE

Türkiye’nin hem Türk vatandaşları hem de yabancılar için pahalı bir seçenek haline geldiğini söyleyen Vesta Global Kurucu Ortağı Armağan Akyüz, Türkiye’de Ege’de yeni bir projedeki yazlık fiyatıyla, Yunanistan’da malikhâne ya da İngiltere’de 2’nci ve 3’üncü bölgelerde bahçeli ev alınabileceğini dile getirdi. Türk yatırımcıların, yurtdışında ilginç yatırımlar yaptığını da anlatan Akyüz, “Örneğin, danışanlarımıza şarap bağları, domates tarlaları ve oteller gibi farklı varlıkların satışını gerçekleştiriyoruz” dedi. Akyüz, Türkiye’de kimi yatırımcıların, geçmiş yıllarda yatırım için aldığı ikinci, ya da üçüncü evini satıp, bu bütçeyi yurtdışında değerlendirdiğini, hatta lüks aracını satıp alım yapanlar olduğunu kaydetti.


-Gülistan ALAGÖZ

Haberin tamamına ulaşmak için Hürriyet Gazetesi
websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Property
News & Insight

Subscribe for bi-weekly updates.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.