Kurucu Ortaklarımız Ekonomi Gazetesi'ne Konuştu

Türk vatandaşları, Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat edebilmek için pasaport almaya başladılar. Özellikle Schengen ülkelerine yapılan vize başvurularının reddedilme oranlarının artması, insanların başka ülkelerin pasaportlarına sahip olma talebini artırdı. Yurt dışında konut satın alarak pasaport sahibi olma talebi daha fazla tercih edilmeye başladı ve son dönemde bu talep %40 arttı.

Türkiye'den Schengen ülkelerine yapılan başvuruların reddedilme oranı, 2019'a göre iki katına çıktı. 2022'de Estonya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne 1,517 Schengen vizesi başvurusu yapıldı. Bu başvurulardan %52.1'i reddedilerek 786 kişiye vize verilmedi. Bu durum, Estonya'nın her iki başvurudan birini reddettiğini gösteriyor. Benzer şekilde, Finlandiya'da %38, Belçika'da %35 ve Danimarka'da %34 oranında reddedilen başvurular oldu.

Son dönemde, vatandaşlık için yatırım yapma talebinin %40 arttığını belirten Vesta Global kurucu ortağı Teuta Narazan, bu özellikle Türk vatandaşlarının çocuklarına ve uluslararası güçlü bir pasaporta sahip olmanın iş insanlarına önemli avantajlar sağladığını söyledi. Eğitim düşünenlerin ise Portekiz'in "Golden Visa" programını tercih ettiğini belirtti. Narazan, bu programların Türk vatandaşlarının uluslararası pazarda daha rekabetçi olmalarına ve eğitim fırsatlarına erişimlerini kolaylaştırdığını söyledi.

Vesta Global kurucu ortağı Armagan Akyüz ise şunları söyledi: "Yunanistan, Portekiz, İspanya ve Malta gibi AB ülkelerinin oturum izni programlarına sahip olmalarına rağmen, artık Türkler yurtdışında konut almayı tercih ediyorlar. İstanbul'da yeni bir konut almak yerine yurtdışında konut alma tercihi artıyor. Ayrıca, uzaktan çalışan dijital göçmenlerin sayısı da artıyor ve TÜİK'in 2022 istatistiklerine göre Türkiye'den yurtdışına göç edenlerin sayısı %62.3 arttı. Bunun nedeni sadece pandemi sonrası uzaktan çalışmaya geçiş değil, aynı zamanda Türkiye'deki konut fiyatlarının önemli bir şekilde yükselmesi de göçü tetikliyor."

Property
News & Insight

Subscribe for bi-weekly updates.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.