Portekiz Golden Visa Yatırımcılarına Müjde!

Vatandaşlık Başvurusu için 5 Yıllık Bekleme Süresi Artık Başvuru Tarihinden İtibaren Hesaplanacak!

Portekiz Parlamentosu, Portekiz Vatandaşlık Kanunu'nda önemli değişikliklere imza attı. En dikkat çekici değişiklik konusu ise, Portekiz vatandaşlığı için gerekli olan 5 yıllık bekleme süresinin nasıl hesaplanacağı oldu.


Portekiz Vatandaşlık Kanunu'nun 6. maddesinin 1. fıkrasına göre, Portekiz vatandaşlığına başvuruda bulunmak için en az 5 yıl boyunca Portekiz'den oturum izni sahibi olunması gerekiyordu. Portekiz'deki oturum izni başvurularını işleyen kuruluşlarda (S.E.F - Serviço de Estrangeiros e Fronteiras) yaşanan gecikmeler ile Golden Visa yatırımcıları oturma izinlerini başvurudan ancak 18-24 ay sonrasında alabiliyorlardı ve vatandaşlık başvurusu için 5 yıl daha beklemeleri gerekiyordu. Bu durum vatandaşlık için gerekli başvuru süresini 7-8 yıla kadar çıkarmaktaydı.


Parlamento'da kabul edilen değişiklikler "bu kanun kapsamında öngörülen yasal oturum izni süresinin hesaplanması amacıyla, başvuru anından itibaren geçen sürenin de dikkate alınacağını" belirtmektedir.


Bu değişikliklerle birlikte, ikamet izni onayı bekleyen veya kartlarının düzenlenmesini bekleyen kişiler, artık bekleyiş sürelerini "boşa harcamayacaklar”. Yeni düzenleme, başvuru anından itibaren geçen süreyi de dikkate alarak adil bir çözüm önerisi sunmaktadır.


Yeni yasa, Resmi Gazete'de yayımlandıktan bir ay sonra yürürlüğe girecek ve bu da Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra gerçekleşecektir.
Örneğin, 2021'de başvuru yapan bir kişi, onay alıncaya kadar geçen süreleri dikkate alarak 2026'da vatandaşlık başvurusunda bulunabilecektir.

Property
News & Insight

Subscribe for bi-weekly updates.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.